לוח מודעות אירוע יין פרסם מודעה חדשה

"בצל העלווה" של יקב יתיר – חידוש מרענן, כבוד ליין וליוצריו

מאת רן בירון | 29/02/2024

בצל העלווה של יקב יתיר – חידוש מרענן, כבוד ליין וליוצריו

מפגש עם הצוות של יקב יתיר הוא תמיד חווייה. אנחנו חוזרים מידי פעם על האימרה "יין זה אנשים". ביתיר זה בא לידי ביטוי במלוא מובן המילה. הקשר להסטוריה של האזור, שיעקב בן דור, מנכ"ל היקב, חובב הסטוריה מובהק, מדגיש בהתלהבות בכל מפגש, הצניעות, השקט והמקצועיות של היינן ערן גולדווסר, אשר לאורך שנים ארוכות מקפיד לרקוח יינות שמבטאים את מאפייני אזור הגידול בו נטועים כרמי יתיר ו… איך לא, אתי אדרי, הרוח החיה, מנהלת היצוא של יקב יתיר ושל חברת האם, יקב כרמל וכל חברי וחברות הצוות שלצידם.
הפעם נפגשנו לרגל השקת היין החדש של יקב יתיר, אשר נושא את השם "בצל העלווה". היין עבר חבלי לידה בגרסאות נסיוניות, במיוחד בציר 2016 ובציר ,2018 והוצג הפעם במלוא הדרו, "בצל העלווה, בציר 2020". טעמנו, זה לצד זה את כל השלושה.

בצל העלווה 2016 (גרסת הרצה)
מורכב מ 37% מורבדר, 33%סירה ו 30% גרנאש ממספר חלקות בכרמי יער יתיר. היין התיישן במשך שנה במיכל עץ בנפח 3,800 ליטר, שמספרו 80 וגם על התווית כתוב "חבית מס, 80".
לדברי ערן, "בחירת הזנים ודרך ההכנה הביאו ליצירת יין המתאים לאקלים ולמטבח הישראלי, הניחן בצבע רובי בוהק, אחוז אלכוהול מתון וטעמים פירותיים רעננים".

בצל העלווה 2018 (גרסת הרצה)
מורכב מ 52% מורבדר, 31% סירה ו 17% גרנאש ממספר חלקות ביער יתיר. התיישן שנה במיכל עץ גדול כאחיו מבציר 2016 ועוד שנה ביקב לאחר שבוקבק.
כאחיו מבציר 2016 גם הוא מבוסס על אותם זנים, אך בהרכב שונה. יותר מורבדר ופחות גרנאש. גם על יין זה חוזר ערן ואומר כי "בחירת הזנים ודרך ההכנה הביאו ליצירת יין המתאים לאקלים ולמטבח הישראלי, הניחן בצבע רובי בוהק, אחוז אלכוהול מתון וטעמים פירותיים רעננים".

בצל העלווה 2020
ביין זה חל שינוי משמעותי בבחירת הזנים. המורבדרה פרש ובמקומו נוספו הסנסו והקריניאן. היין מבוסס על 49% גרנאש, 26% סנסו, 13% סירה ו 12% קריניאן מכרמים שונים ביער יתיר בגובה של כ 680 עד 780 מטר מעל פני הים. היין תסס במיכלים פתוחים, 30% באשכולות שלמים, התיישן במיכלי עץ גדולים במשך שנה ועוד כשנה בבקבוקים.
לדברי ערן, "היין הופק מענבים שגדלו בשיטת הגביע, בה עלוות הגפן מצלה באופן טבעי על אשכולותיה, שיטת גידול וגיזום עתיקה שמעניקה לענבים, שצמחו בצל העלווה, טעמים מובחנים, מעודנים ומורכבים. היין מציג "צבע רובי /גרנט עמוק, ריח של פטל אדום ודודבן בשל, רמזים של עור, זפת, והטעם קטיפתי, משלב פירותיות של דובדבן שחור בשל עם מעט מליחות ובשריות מעושנת.

שלושת יינות "בצל העלווה" נמזגו לתוך שלוש כוסות ונטעמו במקביל. טעימת אורך השוואתית תמיד מרתקת. רק כך אפשר להבחין בדקויות השונות ולקשר אותן לתאורי היינן.
ייננים, שהם גם אחראים על הכרמים, משקיעים הרבה ממרצם, מהידע שלהם ומנסיונם האישי, כדי להסביר כיצד השוני באקלים בין בציר לבציר, משפיע על התוצר הסופי שמגיע לכוס היין שאנחנו לוגמים. קצרה היריעה מלתאר כאן אל כל ההסברים שקבלנו מערן. רק כמה דוגמאות: בציר 2016 – חורף קר וגשום, תרם להתעוררות אחידה וטובה של הכרמים באביב. חודש יוני היה חם מהרגיל, תרם לעצירת הצימוח בשלב הנכון והתפתחות הצבע בקליפות הענבים. בתקופת הבציר מזג האויר היה נוח. היבול היה איכותי והכמות בהחלט סבירה.
בציר 2018 – חורף חם, הרבה גשמי אביב, החורף התחיל מאוחר, היו ארועי חום קיצוניים באביב, קיץ נוח, התאדות נמוכה ולילות קרים. כל אלו גרמו להבשלה רציפה ואיכותית.
בציר 2020 – דומה יותר לבציר 2016 מאשר לבציר 2018
ואכן, השלושה בהחלט לא היו זהים לחלוטין בניחוחות ובטעמים שהציגו, אבל, עם כל הכבוד לדקויות שייננים יודעים להסביר, בסופו של דבר האקלים במחוזותינו די יציב ובדקויות באמת יכולים להבחין הייננים שזה מקצועם, הם מריחים וטועמים מבוקר עד ערב, אני לא בטוח שהטועם הממוצע יכול להבחין בכל אלו, ולקשר אותן למזג האויר, אבל כאשר הטעימה מונחית ע"י מקצוען, גם טועם ממוצע כמוני מבחין ונהנה ממפגש מעשיר ידע שכזה. כאמור, זאת רק דוגמה לשיח עם היינן. לימוד יין הוא אינסופי.
אהבתי מאד את "בצל העלווה 2020". יין טעים מאד, מאוזן למופת, מציג חומציות מרעננת, אשר נושאת על גבה שילוב מנצח של פירותית ומינרליות, יחד עם עפיצות מאופקת, נוכחות מעולה על החך וסיומת ארוכה. מה עוד צריך!

התכנסנו לכבוד השקת ה"בצל העלווה", אבל טעמנו לבן ורוזה ככניסה לאירוע ועוד שני יינות אדומים מעולים:

נחל יתיר אדום 2020
מבוסס על 84% סירה, 11% קריניאן, ו 5% מורבדר מחלקות כרם שונות ביער יתיר. היין התיישן במשך שנה במיכלי עץ גדוליםועוד כשנה, ביקב בבקבוקים.
ערן ציין כי "היין ניחן בארומה המזכירה פטל אדום ושחור, וטעם פירותי, עסיסי, רענן וארוך, יין אשר מהווה ביטוי נוסף של אזור הגידול".
כבר החמאתי כאן לא פעם לבצירים קודמים של יינות הסדרה "נחל יתיר" ואני חוזר ומשבח את האיזון המופלא של נוכחות היין על פני החך. רמת האלכוהול הגבוהה (14.5%) מתמודדת יפה עם החומציות הטבעית של הפרי, עם העץ ועם העפיצות המרוככת. התוצאה: יין טעים, קל לשתייה ומתאים מאין כמוהו לליווי מאכלים שונים. אהבתי מאד.

יער יתיר 2020
היין הזה, שמלווה את יקב יתיר כבר שנים רבות, לטעמי תמיד בקדמת הבמה של טובי היינות הישראלים. הוא מורכב מ 38% קברנה סוביניון, 33% פטי ורדו, 17% מרלו ו 12% קברנה פרנק, ממסך בורדולזי אשר מדגיש את חיבתו המיוחדת של ערן לפטי וורדו. (גם בנושא זה החמאתי לפטי וורדו הזני של יתיר כטוב ביותר שטעמתי בארץ לאורך שנות בציר רבות).
היין התבגר 15 חודשים בחביות עץ אלון צרפתיות, מהן כרבע חדשות. לדברי ערן, היין מציג "צבע ארגמן עמוק, ניחוח עשיר וטעם המשלב עוצמה ואלגנטיות".
לטעמי האישי, יין דגל, כשמו כן הוא. אני חושב שלא דלגתי על אף בציר ובאוסף הבייתי שלי שמורים עדיין כמה בקבוקים בגילאים שונים וכל חליצת פקק שלהם היא תמיד חווייה משפחתית. נכון, הרכב הזנים משתנה מבציר לבציר וזאת הצלחתו הגדולה של ערן להפיק מכל בציר את הטוב ביותר שהטבע נותן לו.

תמיד כיף להפגש עם החברה האלה. לחיים!



מודעות אחרונות בנושא: