היקב שבמנזר

מאת עז תלם | 15/11/2017

יקב כרמיזן הוא אחד מהיקבים היותר יחודיים בעולם היין המקומי. הוא קיבל את שמו מהמנזר הקתולי בו הוא פועל שנמצא בצפון הר חברון, בגובה 850 מטרים, ממש על קו התפר של בית לחם. הוא מנוהל על ידי נוצרים ממוצא איטלקי והחל משנת 2006 עבר מהפכת איכות בניהולו של יועץ העל האיטלקי, היינן ד"ר ריקרדו קוטרלה, שאף השקיע ביקב.


ד"ר קוטרלה, במידה רבה אחראי לגילוים מחדש של הזנים המקומיים

היקב החל לפעול ב-1885, מה שהופך אותו לאחד מהיקבים הותיקים בארץ, ובמרבית שנותיו ייצר יינות טקסיים לכנסיות, כולל גם יינות מחוזקים בסגנון מרסלה. עם כניסתו של קוטרלה לעניינים, היקב שינה כיוון והחל לייצר יינות איכות, ובשנת 2008 היה הראשון להפיק יינות יבשים מארבעה זנים מקומיים: באלאדי, דבוקי, חמדאני וג'נדאלי, כשהבלנד חמדאני-ג'נדאלי (בציר 2011) אף זכה לציון גבוה של 16.5 נקודות ממבקרת היין ג'נסיס רובינסון.


כמה דק' נסיעה מירושלים, סמוך להר גילה ובית לחם

אותם זנים נמצאים כעת במרכז תשומת הלב של עולם היין המקומי. הדוכן שבו הציגו אנשי כרמיזן את יינותיהם בתערוכת סומלייה שהתקיימה לפני שנתיים (ינואר 2014) הפך לעצירת חובה בקרב באי התערוכה, ומספר ייננים מקומיים זיהו את הפוטנציאל בזנים אלו. כך למשל יקב רקנאטי, בבציר 2014, הפיק מזן החמדאני (או בשמו השני, מראווי) יין מסקרן, ואבי פלדשטיין, אותו ראיינתי לאחרונה, סיפר שגם הוא מתכנן להוציא יינות לבנים מבציר 2014 בהם משולבים זנים מקומיים. נציין בהקשר זה כי זנים אלו (ועוד אחרים) נמצאים במרכז מחקרו של ד"ר שיבי דרורילגילוי זני ענבים מקומיים הראויים להפקת יין.


השנה זו תהיה הופעתם השנייה בתערוכת סומלייה (26-27 בינואר)

מנכ"ל היקב החדש, ג'ורג'יו ביטאר, מספר שגם היום קוטרלה לוקח חלק פעיל מאד בעשייה ביקב (עכשיו בתור יועץ), מסייע בהחלטות בנושא הבציר ושילובי זנים עבור בלנדים. מלבד הזנים המקומיים, היקב עובד עם זנים כמו קברנה סוביניון, מרלו ופטי ורדו. לדבריו, בתערוכת סומלייה הקרובה (ינואר 2016) הם אינם מתכננים לשלוף איזה זן חדש מהכובע, ואת הזמן שחלף בין התערוכות הקדישו ללמידה ושיפור האיכות של הזנים והיינות הקיימים.