הניו זילנדים באים
ביום שני, 19 במרץ, אירחה חברת מרש את ג'סון יאנק, מנכ"ל יקב "אסטרולאב", במסעדת טוטו בתל-אביב. היקב הוקם ע"י 4 חברים ביניהם סיימון ווגהורנו, היינן ובעל המעוף אשר למען הדגשת אספקט העניין וההרפתקנות קרא ליקב "אסטרולב" על שם מכשיר ששימש בעבר למדידות אסטרונומיות ולניווט ימי.
אזור מרלבורו נמצא בצפון האי הדרומי, במקום מישורי בו השמש זורחת הכי הרבה ימים בשנה והוא מהווה את אזור היין הגדול ביותר בניו-זילנד. נטיעות הכרמים הראשונים נעשו בשנת 1973 ובעזרתו של יקב קלאודי ביי עלתה ניו זילנד על מפת היין העולמי. מרלבורו נחשבת כיום על ידי רבים לבירת הסוביניון בלאן של העולם, לענבים יש שם את היכולת המדהימה להגיע לריכוז רב של האופי העשבוני של הזן לצד ארומות של פירות טרופיים.
ג'סון , יהודי בריטי אשר התחתן עם תושבת ניו-זילנד, התאהב במדינה והחליט להקים בה את מרכז חייו. ליין הוא הגיע מתוך ניסיון לעזור לחותנו במכירת 112 ארגזי יין באנגליה שהחותן ייצר ביקב אירדוס בניו-זילנד. בשנת 2003 החל את קריירת העבודה ביקב של חותנו בניו-זילנד ומשם הוא עבר לעבוד בחממות ענבי יין. כיוון שגם הקמת רשתות השקיה ("של נטפים"- הדגיש ג'סון) וגם נטיעת ענבי יין גרמה לעליה במחירי האדמה, הביקוש לכך מצד חקלאים היה רב. תפקידם של עובדי החממות כלל גם ייעוץ שתילת כרמי יין וגידולם.
ג'סון יאנק, מנכ"ל יקב אסטרולאב, במסעדת טוטו
מאז שנת 2008 משמש ג'סון כמנכ"ל אסטרולב. שנה זו הייתה במידה רבה שנת מפנה (לשלילה) של תעשיית היין הניו-זילנדית, אשר חלק רב מיקביה היה חייב להוריד את המחירים עקב עודף עצום בייצור. איכות היין ירדה גם היא.
Oz Clark, מבקר היין הבריטי אמר: Marlborough producers released some absolute rubbish from those vintages (2008/9) and should be ashamed of themselves
על רקע זה, הישגיו של מנכ"ל היקב במציאת שווקים חדשים, כגון דנמרק, ללא הורדת מחיר או איכות מרשימים ביותר. 80% מהיינות של אסטרולב נמכרים למסעדות.
עולם חדש
אני מודה בהעדפתי, ליינות בכלל ולתרבות יין בפרט, של העולם הישן, אשר מרכז כובד משקלו באזור הגידול של היין – הלא הוא הטרוואר הצרפתי. לו היו שואלים צרפתי איזה יין הוא מעדיף התשובה בוודאי הייתה שם של אזור יין (אפלסיון): בורדו, בורגונדי, או אולי אפלסיון ספציפי יותר כמו פאויאק או וון רומנה. קשה לי לדמיין צרפתי קורא ליינות פטרוס – "מרלו"…תשובתו של ג'סון הייתה אופיינית לאנשי העולם החדש החושבים במושגים של זנים: "סוביניון בלאן ומורבדר".
לאנשי העולם הישן השוני בשנות בציר והחיפוש אחר המיוחדות הוא חלק אינטגראלי של העניין שיש ביין – מה שעושה אותו למשקה כה מיוחד, מדובר ונחקר. המיוחדות של רוב יינות אסטרולב – הסביר לנו המנכ"ל, הוא בבלנדים של חלקות אדמה שונות, כל אחת בעלת אופי אחר, כדי לייצר סגנון קבוע ומוכר של הבית. חוסר ההפתעות, הקונסיסטנטיות בין השנים השונות של יינות העולם החדש וציון זן הענבים שנותן תחושה לקונה שהוא יודע מה יש בבקבוק – אלו הם, בין היתר, סוד הצלחתם המסחרית.
סוד נוסף להצלחה הוא ייצור יינות על פי סוג הביקוש, כלומר, בסגנון שהצרכנים מבקשים: סיפר ג'סון שיום אחד תוך כדי צפייה באנשים קונים יינות בחנויות הוא שם לב לאנשים הקוראים את התווית האחורית של בקבוק יין. "הנה חובבי יין", חשב לעצמו, עד ששמע אחד מהם אומר לחברו: "כתוב שליין יכולת שימור. אם כך הוא יהיה עדיין טוב לשתיה לארוחה ביום שבת…".
"אם זה מה שרוצים הקליינטים שלנו אז למה לייצר יין מסובך שיהיה טוב רק בעוד מספר שנים רב?!" שאל ג'סון בצורה רטורית.
היינות
היקב מייצר 70,000 ארגזים. 70% מהיצור הוא סוביניון בלאן, השאר כמויות קטנות של ריזלינג, פינו גרי, גוורצטטרמינר, פינו נואר, שנין בלנק ולאחרונה – אלבריניו. בתשובה לשאלתי מדוע כל כך הרבה זנים ענה ג'סון שכלכלית היה ליקב עדיף לייצר רק סוביניון בלאן אך אז החיים היו משעממים… בנוסף, הזנים האחרים מהווים מעין "תעודת ביטוח" במקרה של שינוי טעמים בקרב צרכני היין.
טעמנו שני יינות לבנים:
Kekerengu Coast , Sauvignon Blanc 2010
הגפנים נטועים באדמת אבן סיד, הענבים מנצים מוקדם ומבשילים מאוחר ובכך נוצרת תקופת גידול ממושכת. זהו בלנד מחלקות שונות הכולל כ-3% יין שיושן בחביות עץ. יין מינראלי בעל ארומות עזות של מנגו, אננס ופירות טרופיים נוספים אשר קצת מסתירים את העשבוניות של הזן. בפה היין יבש לחלוטין, בעל גוף בינוני עם חמיצות גבוהה ואורך בינוני של טעמי פירות טרופיים ועשבוניות. עם הזמן הגוף קצת משמין. יין מדויק ומעניין. מחיר צפוי כ-150 ₪.
Pinot Gris , Marlborough 2011
יין בעל מינראליות גבוהה, טעמים נקיים , 2% גוורצטרמינר מוסיפים רמזים של ליצ'י, בפה תחושת חצי יבש ( כ-4 גרם סוכר שיורי) עם רמזים לדבש, אשר אולי מגלה במשהו את זן הענבים. טקסטורה משיית, עגול, מאוזן עם חמיצות מרעננת. אבירם כץ ,סומליה טוטו, סיכם יפה: "אין לי מה לדבר או לכתוב עליו אך הוא יהיה כייף לשתיה בקיץ". מחיר צפוי כ-150 ₪.