לוח מודעות◂ יינות חדשים פרסם מודעה חדשה
יין המערה היוקרתי מבציר 2019 יוצא לדרך ולצידו יין המערה גפנים בוגרות 2018
יין המערה היוקרתי מבציר 2019 יוצא לדרך ולצידו יין המערה גפנים בוגרות 2018
המערה 2019
יין המערה 2019 היוקרתי יוצא לדרך. הוא כבר חי בקרבנו מספר רב של בצירים מאז הולדתו, עבר עליות ומורדות, בדרך כלל עליות, בכפוף למאפייני הבצירים השונים, אבל היוקרה תמיד לוותה אותו.
יין המערה, אשר מיוצר בכמויות קטנות, יחסית להיקף הייצור הכולל של היקב, הוא הקוטב המנוגד לייצור ההמוני של יינות "לא יקרים" שמייצר יקב בנימינה. לא פעם כתבתי כאן על ה"לא יקרים" של בנימינה שמחירם כמה עשרות ש"ח, אשר מוצגים מידי פעם על ידי יינני היקב, בדיוק באותה רצינות והתלהבות בה מוצג יין המערה, שמחירו לצרכן 289 ש"ח ולצידו יין המערה מגפנים בוגרות, מבציר 2018 שמחירו 599 ש"ח. לדעתי ולטעמי, בכך גדולתו של יקב בנימינה, אביו של יקב המערה, שיינניו ומנהליו מתייחסים באותה רצינות לשני הקטבים האלה.
אכן, יש הבדלים משמעותיים בין הסדרות ה"לא יקרות" לבין יינות המערה. האחרונים עשירים יותר בניחוחות ובטעמים, הם נעשים מורכבים יותר ככל שהם מתיישנים בחביות עץ אלון ובבקבוקים ומחירם יקר פי עשר. עם זאת, גם אלו וגם אלו נטולי פגמים ומענגים ובכך כוחו והצלחתו של יקב, אשר מסוגל לספק ללקוחותיו מגוון רחב של יינות, לכל כיס.
אין זה סוד כי יקב "המערה" הינו מותג על של יקב בנימינה, אשר החל את דרכו לפני למעלה מעשרים שנה, אבל הוא מוצג כעצמאי הנושא את השם "המערה". המקור לכך הוא מערה, אשר נחצבה בשלהי המאה ה-16, כחלק מפעולות הבנייה של השלטון העותומני בארץ, בלב הרי הכרמל, מערת ענק הבנויה בצורת קמרון מקשתות צמודות אחת לשנייה, היוצרות מבנה חצי גלילי. אורכה של המערה מגיע לשמונים מטר, גובהה מתנשא לכתשעה מטרים ורוחבה מגיע לחמישה מטרים. לאורך השנים שימש המבנה לאחסון מוצרי מזון ולקראת סוף המאה ה 19-הוסב ייעודו למרתף יינות וברנדי. תנאי הלחות והקירור האידיאלים במקום – חושך מוחלט, רמת לחות שאינה יורדת מתחת ל80% וטמפרטורה קבועה של כ 18-מעלות – הפכו את המערה למקרר יינות טבעי. בשנים האחרונות, חוזר המבנה לייעוד המתאים לו יותר מכל: מרתף התיישנות והתבגרות ליין איכותי, התורם גם את שמו: "יקב המערה".
יין המערה בנוי מראשית דרכו כממסך בורדו קלאסי המורכב משני שליש קברנה סוביניון, קרוב לשליש מרלו ואחוזים בודדים של פטי ורדו. מקור הענבים מכרמים בוגרים בגליל העליון. הכרמים בגליל גדלים על קרקע בזלתית מאווררת. בזכות גילם הם מניבים יבולים נמוכים באופן טבעי, אשר אינם עולים על רמה של 700 ק”ג לדונם. כל הנתונים הללו, גיל הגפנים, איזור הגידול ורמת היבול מאפשרים קבלת פרי מרוכז ובעל בשלות פנולית גבוהה.
ענבי כל זן עברו השרייה קרה במשך 3 ימים לצורך מיצוי צבע, ארומות פרי וטעמים רבים ככל האפשר. לאחר מכן החלה תסיסה אלכוהולית שנמשכה כ 10 ימים בסיומה נותר היין עם הקליפות ל-48 שעות נוספות לצורך השלמת מיצוי הטעמים והתרכובות הפנוליות הנחוצות להתיישנות איכותית וארוכה. הקברנה סוביניון, המרלו והפטי ורדו התיישנו, כל זן בנפרד, במשך 24 חודשים בחביות עץ אלון צרפתי תחת השגחתם של יינני היקב. בסיום ההתיישנות נבחנו היחסים בין הזנים לטובת הממסך הסופי, זאת במטרה להבטיח ממסך בסגנון בורדו – ממסך עשיר, מורכב ובעל יכולת התבגרות טובה גם בבקבוק. היין בוקבק בקיץ 2021 ועבר תקופת התבגרות נוספת בבקבוק בת תשעה חודשים לפני צאתו לשוק. כדי להתרשם מכושר ההתיישנות של יין המערה, נמזג לכוס נוספת גם בציר 2009, אשר הוכיח לכולנו כי יינות "המערה" לדורותיהם, מתבגרים בכבוד. לחיים!
המערה גפנים בוגרות 2018
מבוסס על ענבי קברנה סוביניון שנבצרו בכרם אשר ניטע על קרקע בזלתית מאווררת בתחילת שנות השמונים בכרם בן זמרה. לאורך השנים, לדברי היינן הראשי יונתן שוטס, "בזכות טיפול קפדני, תנאי אקלים מיטביים וגיל הגפנים, הכרם מניב יבולים נמוכים באופן טבעי, אשר נעים בממוצע בין 500 ל 700 ק"ג לדונם. הקפדה על בציר במועד המדויק עוזרת להפיק ענבים בעלי בשלות מלאה ומאוזנת. מכלול הגורמים האלה הניב כרם גפנים בוגרות, אשר ממנו הפקנו את פאר יצירת יקב המערה".
"היין עשוי על טהרת ענבי קברנה סוביניון, אשר נבצרו בתחילת חודש אוקטובר. הענבים עברו השריה קרה במשך 48 שעות לצורך מיצוי צבע, ארומות פרי וטעמים רבים ועשירים ככל האפשר. בתום ההשריה הקרה החלה תסיסה אלכוהולית איטית שנמשכה כשמונה ימים ובסיומה נותר היין עם הקליפות למשך 48 נוספים לצורך השלמת מיצוי הטעמים. לאחר סיום התסיסה המלו-לאקטית במיכל ושיקוע קל, היין הועבר לחביות חדשות מעץ אלון צרפתי והחל את תהליך ההתבגרות במערה, שנמשך למעלה משנתיים. היין הועבר למילוי בבקבוקים ביוני 2021 ולתקופת התבגרות נוספת בת שנה בבקבוק, לפני צאתו לשוק".
ועוד מדברי היינן: "ענבי בציר זה התאפיינו בבשלות מאופקת עם איזון מצוין בין הרעננות וריכוז טעמי הפרי הבשל. חורף 2018 בצפון ישראל היה בעל כמות גשמים גבוהה מהממוצע. בשנה זאת היו אירועי סופות רוח ושלגים בפסגות ההרים ובכרם. בעונת האביב רמות הלחות היו נמוכות עם מזג אוויר נעים אשר תרם לפריחה וחנטה טובים. הקיץ היה יציב ללא אירועי חמסין ושרב ארוכים, בנוסף בלילות הטמפרטורות היו קרירות, דבר אשר תרם לצבירת צבע והבשלה טובה של הענבים. הבציר התרחש בתחילת אוקטובר, כתוצאה מכך התקבלו ענבים עשירים בצבע בעלי ריכוז ארומות וטעמים מחד, עם נוכחות של חומציות תומכת מאידך והתוצאה הניבה יין עם מורכבות גבוהה. יין המערה גפנים בוגרות הינו נציג נאמן של בציר זה ועל כן מתאפיין במורכבות ובעושר ארומטי עם שילוב של רעננות וגוף מלא. ליין טעם מורכב ומאוזן והוא בעל מבנה טאניני מלא ובשל וסיומת ארוכה ואלגנטית. הנאה מושלמת מהיין תושג לאחר חדרורו בדקנטר כשעה לפני ההגשה. תנאי אחסון אופטימאליים של היין יאפשרו לו להתפתח בבקבוק ותוך מספר שנים יפגין מורכבות נוספת ועושר טעמים מרתק".
גם לצד יין זה נמזג במקביל, בציר 2008 ושוב הראה את כושר ההתיישנות וההשתבחות של יינות המערה. לטעמי, מבלי לפגוע בכבודם של כל היתר, המערה גפנים בוגרות 2008 היה המנצח הגדול של הטעימה. כן יירבו טעימות כאלה.
תודה ליינן יונתן שוטס שהנחה את הטעימה, הסביר בלהט וענה על כל שאלה. תודה למנכ"ל היקב, שישב בין האורחים ושוחח איתנו ארוכות ותודה לאורלי סגל, מנהלת יחסי הציבור של יקב בנימינה על הארגון ועל האירוח החם והנעים. לחיים!