יינות כהשקעה
ברחבי העולם ישנם יינות מבוקשים במיוחד. במקרים רבים אלו יינות אשר היקף ייצורם הינו קטן במיוחד. לצד רכישת יינות אלו לאוספי יין, לשתיה ולהנאה ישנם גם הרוכשים יינות אלו כהשקעה.
התפישה של יין להשקעה או לחילופין רכישה של יינות איכותיים ושמירתם עד למכירה במחירים גבוהים במיוחד לאור מחסור בשווקים הייתה קיימת כבר במאה ה-19 עת השקיע הסוחר הרמן קרוז ורכש כמויות אדירות מבציר 1847 בשנת 1848 כאשר היה ברור שישנה בעיה בכרמים בבורדו עקב מחלות. הוא מכר את היינות לאחר מספר שנים, כאשר היה מחסור אדיר ביינות בורדו איכותיים בשוק ברווח אדיר. בשנים לאחר מכן המשיכו סוחרים לנסות לצפות את השוק ליינות בורדו ורכשו כמויות אדירות של יין מבצירים איכותיים ומחירי היינות האמירו וטיפסו.
רק לאחר מלחמת העולם השנייה חזר תור זהב זה לאחר מגפות בכרמים, מלחמות כגון מלחמת פרוסיה צרפת בשנת 1870, מלחמת העולם הראשונה והשנייה וכן משברים כלכליים אשר פגעו קשות בביקוש ליינות איכותיים.
האמריקאים החלו לרכוש יינות איכותיים בכלל ויינות מבורדו בפרט עם בציר 1959 לאחר ירידת ערך הפרנק הצרפתי. בין בציר 1959 הנהדר לבציר 1961 האגדי (בו יוצרו יינות מדהימים בכמויות יחסית קטנות) עלו מחירי היינות האיכותיים בבורדו כמעט פי ארבעה. יינות בורדו היקרים ביותר, יינות הגרנד קרו קלאסה הפכו להשקעה מעשית ובטוחה עבור רבים. בתי מכירה פומביים כגון Christies, Sotheby's בין היתר הקימו מחלקות שעסקו ביינות מיוחדים, בעיקר יינות בורדו הגדולים.
ככל שהשוק התפתח החלה להתפתח גם השקעה ביינות מיוחדים מאזורים אחרים בעולם וכן התפתחו קרנות השקעות המתמחות בהשקעה ביינות. הנגישות של מידע וביקורות על היינות פתחו עולם שלם של מידע וביקוש ליינות מכל העולם. כיום ישנה השקעה ביינות בורגון המעולים המיוצרים בכמויות מזעריות, שמפניות מיוחדות, יינות פיאמונטה וטוסקנה הידועים וכן ביינות מיקבים בארצות הברית ואוסטרליה. המכנה המשותף ליינות אילו הינו הביקוש הגבוה לצד הייצור הזעיר יחסית.
ההשקעה ביינות דורשת ידע והבנה של עולם היין היקבים השונים, האזורים והבצירים לצד הבנה של הביקורות והביקוש ליינות. כמו כן תשומת לב לאקלים הכלכלי הינה חשובה שכן הביקוש ליינות המיוחדים קטן בעת משברים כלכליים גדולים. יש לציין כי בשנתיים האחרונות נפגע שוק ההשקעה ביין, אולם פגיעה זו יחסית קטנה למשבר הכלכלי ברחבי העולם וכי כיום ההשקעה ביין חוזרת ומתפתחת.
חובה להדגיש כי היינות היקרים ביותר והמיוחדים ביותר אינם רק להשקעה, אספני היין ואוהבי היין רוכשים יינות אלו להנאה ולהערכה. עם התפתחות שוק ההשקעות ביין המשימה לרכוש יינות אלו הופכת מסובכת יותר. הדרך הטובה ביותר למצוא יינות אלו הינה לגלות את היבואנים והחנויות אשר להם הקצאה של יינות מיוחדים המיוצרים בכמויות קטנות ולעקוב אחר יציאת היינות לשוק שכן הם נעלמים חיש מהר.
דוגמאות ליינות המהווים השקעה מצוינת, יינות אשר מחירם עולה בצורה עקבית לאורך השנים:
Château Pétrus 2000
יינות שאטו זה הינם המבוקשים ביותר בבורדו ובעולם. הטרואר הייחודי של השאטו, ההשקעה האדירה והבלתי מתפשרת באיכות היינות והכמות היחסית קטנה הופכים אותו לאחת ההשקעות הטובות בעולם. האזכור הראשון של פטרוס, הופיע בשנת 1837. משנת 1925 ואילך, היקב נרכש בהמשכיות על ידי מאדאם לאובאט שהפכה לבעלים הבלעדיים משנת 1945 וקידמה את השאטו רבות. גברת זו, עם אישיותה המדהימה, הפקידה בשנת 1947 את המכירות בידיו של מר Jean Pierre Moueix. לאחר מותה של מאדאם לאובאט רכשה משפחת מואיקס את השאטו. בציר 2000 בבורדו נחשב לאחד הבצירים האיכותיים ביותר מזה עשורים. מחיריהם של יינות אלו המשיכו ועלו וכיום הם נמכרים במכירות פומביות ובחנויות במחירים גבוהים במיוחד. שאטו פטרוס לבציר זה יצא לשוק במחיר נמוך בהרבה במכירה מוקדמת "En Primeur" וכיום מחירו עולה על 26,000 ₪.
שיטה זו, המאפשרת לרכוש את היינות בעודם בחבית במחירים הנמוכים ממחירם עת יציאתם לשוק מאפשרת לרבים נגישות ליינות מהיקרים בעולם. בכל שנה מוצאים יינות בורדו במחירי En Premeur , בבצירים מעולים כגון 2000, 2005 או 2009 (הבציר הבא לצאת)
Domaine de la Romanée Conti, Romanée Conti 1985
זהו אחד הדומיינים החשובים בעולם, אשר יינותיו נמכרים במחירי עתק עם צאת כל בציר. שליטתו של הדומיין בחלק מהכרמים היוקרתיים ביותר באזור בורגון בו ישנה חשיבות עצומה לכרם ממנו מיוצר היין, הופכת אותו לאחד הבולטים לאספנות. בציר 1985 נחשב לבציר מצוין באזור והן עבור הדומיין. עם צאתו לשוק עמד מחירו של היין על$1080 , כעת מחירו הגיע גם לרמות של מעל $16,000. עליה של כ 1481%!
Tenuta dell'Ornellaia Masseto 2001
יקב אורנלייה יוסד בשנת 1981 על-ידי "המרקיז לודוויקו אנטינורי שחלומו היה ליצור יקב חדש, ייחודי, מהיקבים הטובים בעולם באחוזה משפחתית שירש מאימו. האחוזה ממוקמת באיזור לא מושחת בחוף המרכזי של טוסקנה. בהשראתו של דודו וניסיונו, ביקב השכן Sassicaia, , המייצר את אחד מיינות הסופר טוסקנים החשובים, לודוויקו נטע ענבי קברנה סוביניון, מרלו וקברנה פראנק, הענבים שירוויחו יותר מכל מהטרואר הנהדר באזור.. יינות היקב זכו וזוכים להערכה רבה, לציונים מדהימים ממבקרי היינות וכן לביקוש אדיר ברחבי העולם. בציר 2001 באזור טוסקנה בכלל ובבולגרי בפרט נחשב לבציר ענק. יין המאסטו המיוצר מענבי מרלו בכרם יחיד בכרמי אורנליה הינו היין החשוב והמבוקש של היקב, אשר זוכה לציונים הגבוהים ביותר. עם צאתו נמכר היין במחיר של כ- 950 ₪, כיום הוא נמכר ברחבי העולם במחירים המגיעים ל- 5200 ₪.
Domaine Jacques Frederic Mugnier, Musigny Grand Cru 2005
יינות בורגון, המיוצרים בכמויות קטנות במיוחד הודות לחלוקת הכרמים בין היצרנים ומערכת דירוג הכרמים אשר מייחדת את הכרמים החשובים, מהווים השקעה נהדרת. כרם Musigny הינו אחד הכרמים החשובים בבורגון ויינותיו נחשבים ליינות מדהימים. בעת רכישת יינות בורגון ברמות הגבוהות היותר חשוב להכיר את החלקות, את היצרנים ואת הבצירים, שכן ניתן ללכת לאיבוד במערכת הסיווגים ולרכוש יינות אשר אינם עומדים בציפיות הן להשקעה והן להנאה.
על פי הפילוסופיה של יקב משפחתי זה, אשר הוקם בשנת 1863, יין הוא מעל לכל תוצר של הטרואר. כלומר, האדמה והאקלים, הם שנותנים ליין את תכונותיו, ולצידם הכורם והיינן מסייעים לתהליך אך אין זה מקומם לנתבו. מאז שנת 1985 מנוהלים היקב והכרמים על ידי ג'וסלין ופרדריק מיונייר, הדור החמישי למשפחת מיונייר ביקב, מתוך השאטו בשאמבול מוסיני. מאז לקחו על עצמם את ניהול היקב והכרמים מייצרים בני הזוג מיונייר יינות מרשימים, אלגנטיים ומבושמים. מזה עשר שנים אין שימוש בקוטלי חרקים או ריסוס של חומרים תעשייתיים בכרמים על מנת לשמר ולהדגיש את הטרואר ולייצר יינות הנאמנים לו.. בתהליך ייצור היין הפילוסופיה הינה של אי התערבות ושימור המסורת האצילית של בורגון על ידי הצמדות לתהליכים המסורתיים, לצד אימוץ טכנולוגיות אשר מבטיחות יינות באיכות הגבוהה ביותר. בציר 2005 הינו אחד הבצירים המעולים בבורגון מזה שנים רבות ויין זה נחשב על פי רבים ליין החשוב של הבציר. עם יציאתו מהיקב מחיר בקבוק עמד על כ-2000 ₪, כיום על מנת ליהנות ממנו יש להיפרד ממעל 7500 ₪.
Château Lafleur 2005
באזור פומרול בגדה הימנית של בורדו שאטואים יחסית קטנים המייצרים יינות בכמויות קטנות בהרבה מיינות הגדה השמאלית. בעשורים האחרונים מתגלים יינות אלו והופכים ליינות אספנות. יינות Chateau Lafleur המיוצרים בכמויות קטנות נחשבים ליינות מדהימים, יינות המבטאים את הטרואר הנפלא של השאטו הצמוד לשאטו פטרוס. בניגוד לשאטואים אחרים ברמה זו יינות השאטו הינם יינות אשר אספנים אינם רוצים לוותר עליהם ולמכור אותם. מאחר ואין בנמצא יינות לרכישה המחירים מאמירים לגבהים. דוגמא נהדרת היא יין שאטו לפלר מבציר 2005, מחירו עם יציאתו לשוק עמד על כ-3000 ₪. על מנת ליהנות ממנו כיום יש להוציא מעל ל-9000 ₪.
Château Margaux 1983
שאטו מארגו הינו אחד היקבים המפורסמים בעולם. מקורותיו כבר במאה ה-12 באזור בורדו. לאורך הדורות הוכרו יינות השאטו כמוצלחים במיוחד ובקלסיפיקציה של שנת 1855 הוא זכה למעמד של First Growth אשר אישש את המעמד לה זכה היקב בקרב קהל גדול בצרפת, בריטניה והולנד וברחבי העולם בכלל. גודל האחוזה הינו קבוע מאז המאה ה-16, וכיום כשליש מ– 2700 הדונם של האחוזה נטועים כרמים. לאורך הדורות השקיעו בעלי השאטו בפיתוח הכרמים והיקב ושמרו את מעמד השאטו. בציר 1983 של שאטו מארגו הינו הדגמה לחשיבות של ידע והבנה של עולם היין. בציר 1983 אינו נחשב לבציר גדול בבורדו בכלל. הבציר לפניו 1982 נחשב לבציר נהדר ומהווה מקור ליינות אספנות. אולם בציר 1983 באפלסיון של מארגו נחשב נהדר ובמיוחד היין של שאטו מארגו אשר נחשב על פי רבים ליין הגדול של הבציר. עם יציאתו לשוק מחירו עמד על כ -450 ₪. כיום מחירו מגיע גם ל-3400 ₪
Screaming Eagle 1997
יקב זה הממוקם באזור נאפה שבקליפורניה מדגים את הצמיחה והעלייה של יינות ארה"ב בכלל וקליפורניה ומקומם בשוק אספנות היין. יינות היקב נחשבים לאיכותיים במיוחד ובציר 1997 נחשב לבציר ענק בקליפורניה. היקב מייצר כמות יין מזערית ורשימת ההמתנה לרכישת יינות מהיקב נסגרה שכן אנשים ממתינים מזה שנים ועדיין אינם זוכים לרכוש יין. עם צאתו ניתן היה לרכוש את יינות היקב מבציר 1997 במחיר של כ-500 ₪. כיום מחירם עומד על מעל 12,000 ₪.
*פורסם לראשונה במגזין אוצר יין מבית "דרך היין".