לוח מודעות יינות חדשים פרסם מודעה חדשה

יקב הבוטיק פלדשטיין משיק יינות 'אדומים של קיץ' לשנת 2025

מאת רן בירון | 01/04/2025

יקב הבוטיק פלדשטיין משיק יינות 'אדומים של קיץ' לשנת 2025

למי שפוגש את אבי פלדשטיין לראשונה, הוא עלול להראות כ"עוף מוזר" במחוזותינו, איש עם סגנון אישי ייחודי, שמדבר על יין כעל יצירה ספרותית, עם שורשים היסטוריים ותרבותיים, ואת כל אלו הוא רוצה להביא לידי ביטוי בכוס היין.

כמי שמכיר אותו עוד מימיו הראשונים ביקב סגל וביקב ברקן, אותי אבי פלדשטיין לא מפתיע. כבר כתבתי עליו לא פעם שהוא משורר וסופר של יין ואכן, זה האיש, אני מכבד ומעריך אותו ואת פעלו לאורך שנים רבות ואני בטוח שרבים מחברי ליין שותפים להערכה הזאת.

המפגש הקודם עם פלדשיין במאי 2024 נשא את הכותרת "זהות מקומית" והוקדש בעיקר ליינות לבנים (רוסאן, סוביניון בלאן, דבוקי וגרנאש רוזה) בתוספת שני אדומים, עם דגש על "שמש" שהוגש קר כמו הלבנים.

המפגש הפעם, נשא את הכותרת "אדומים של קיץ", הוקדש לארבעה יינות אדומים בעלי גוף בינוני, חומציות מרעננת וסיומת ארוכה, שבהחלט מתאימים לחורף הישראלי, ובראשם "שמש", אך גם מקום הלבנים נשמר בכבוד עם הצטרפות הסמיון לטעימה.

לדברי אבי פלדשטיין, כל היינות שטעמנו "מגדירים מחדש את תרבות השתייה בישראל, תוך התאמה לאקלים הישראלי המקומי עם סגנון המדגיש רעננות, תחכום ומקוריות. האופי הארטיזנלי, יצירתי ומתעלם מגבולות של היקב ממשיך להיות נוכח, עם יינות שתיים במיוחד שגם מזמינים את הלוגם למסע של חקירה והעמקה. כל יין מציע חוויה ייחודית, מחוברת למקום ולרגע"

בהמשך דבריו, הסביר פלדשטיין כי "ניתן לראות כי העשור האחרון, בסימן התחממות גלובאלית, חווה גאות צריכה של יינות לבנים ורוזה וחיפוש אחר חווית שתיה רעננה והולמת, אינני יכול שלא להותיר חותם גם על העולם היינות האדומים. בתחילה הגיע גל הגדרה מחדש של אדומים מוכרים כמועמדים להכנסה לשמפניירת קרח. יינות פינו, טמפרניו או פולסאר, זנים פורטוגזים מצאו את עצמם מוגשים מקושטים באגלי קור. אולם השלב הבא היה בלתי נמנע, ההבנה כי אם לבן פולש לחורף אדום צריך לחדור לקיץ. כל זאת הוביל לחיפוש אופקי עשייה שמראש מחפשים להתאים למציאות החדשה. יינות חטובים במקום שרירניים חומציים ללא מורא, כמו לבנים כשאינם קלים במובן הדל של המילה אלא שתיים, רעננים ואנרגטיים. "לא כבדים" אך יחד עם זאת מבלי לוותר על אפשרות שתיה של עושר, מורכבות ואף יכולת התיישנות".

תאור היינות, כפי שהוצגו ע"י אבי פלדשטיין:

ארגמן 2022 "
ביטוי מקומי אמיתי
הארגמן של אבי פלדשטיין, מאז 2006, מבטא את הזיקה העמוקה לזהות הישראלית של היין. הארגמן הוא מכלוא ישראלי והענבים מגיעים מכרמים ותיקים באזורים כמו נחל תות, שפיה ומורדות יהודה שם נבצרים מוקדם כדי לשמור על רעננות וחומציות טבעית. היין עובר תהליך ייחודי הכולל ייבוש מחצית מהענבים בתנאים מבוקרים, בדומה למסורת האמרונה האיטלקית, מה שמעשיר את הריכוז אך בישראל מעלה את הכהל במידה זניחה. השאר תוסס באשכולות שלמים לשימור האופי הרענן והאנרגטי. היין יושן 18 חודשים באמפורות חרס, מכלי בטון וחביות פורטוגזיות ישנות, שמסייעות לשמור על אופיו החי והמאוזן. התוצאה: גוף בינוני-קל, עם ניחוחות של פטל, דובדבן, אספרסו ותבלינים, המשלבים עומק ורעננות מושלמת.
מחיר מומלץ לצרכן – 110 ₪"

שמש 2022"
האדום שמאיר את הקיץ
שמש מביא איתו את בשורת הקיץ, הן בנסיבות הגידול של כרמיו, והן בנסיבות הלגימה של היין. היין משקף בגאווה את הכרמים שטופי השמש בהם גדלים ענביו. את ליבת היין חוגג בציר של פרי גאה בבשלותו, שנשמר רענן בגלל סוג הגידול, הממסך ודרכי העשייה. זהו בלנד GSA, עם ארגמן במקומו של המורבדר, עשוי במיצוי מסורתי מאופק ובתסיסה באשכולות שלמים, בעיקר למען קלילות, רעננות ואנרגטיות ומיושן במכלי בטון ואמפורות חרס, לשמירת רזון והמנעות מעץ.
זהו אדום של קיץ, גם מצונן וגזרתו מזכירה לבנים. אם לבן פולש לחורף אדום חודר לקיץ ומגיע אליו פרחוני עם ניחוחות בוסתן ותבלינים, פרי אוכמניתי בשל אך רענן וגוף דק, חטוב וחומצי, הנידחף בירקרקות של תסיסה במלוא נפח השיזרות.
מחיר מומלץ לצרכן – 130 ₪"

"גראנש אדום 2022
מסורת לצד חדשנות
הגרנאש של פלדשטיין שואב השראה ממסורת עולמית, אך מתואם בצורה מדויקת לאקלים המקומי. הענבים בכרם פקיעין גדלים על מדרונות סלע גיר וטרה רוסה, עם ריסון טבעי של הצימוח אליו מצטרפים עבודת הכרם המובילים לריכוז פרי מעודן. חלק מהענבים תוססים בתסיסה מסורתית עם שני זני שמרים והחלק השני בתסיסה באשכולות שלמים, המעצימה את הרעננות ואת המורכבות הארומטית.

היין יושן 14 חודשים בחביות בורגונדיות ישנות, לשמירה על האופי הזני והטעמים הטבעיים. התוצאה היא יין מאוזן, קל שתיה ומורכב, עם ניחוחות של תות, פטל ופריחה, לצד נגיעות תבלינים ים-תיכוניים. יין רענן אך אלגנטי שמתאים במיוחד לאקלים הישראלי.
מחיר מומלץ לצרכן – 130 ₪"

גלגמש 2021 "
אפוס ושם
הגלגמש של פלדשטיין קרוי על שמו של גיבור האפוס האשורי העתיק, 'עלילות גילגמש'. היין מבוסס על שישה זנים מקומיים וזנים ים תיכוניים שהשתרשו בהצלחה בישראל, ומגיע מחמישה כרמים בשלושה אזורים שונים: גליל מזרחי ומערבי, שפלת יהודה ושפיה. שילוב הזנים מייצר יין בעל מורכבות רבה, עם פרי רענן, תיבול עדין ונגיעות מינרליות. תהליך הייצור מגוון וכולל תסיסות ארוכות והשריות זגים בצד.

תסיסות באשכולות שלמים, יישון מסורתי בחביות לצד יישון במיכלי בטון. תהליכים אלו מובילים לקבלת יין אלגנטי, מאוזן, בעל יכולת שתייה מיידית ופוטנציאל התיישנות. גילגמש הוא יין המשקף את השאיפה למקומיות, תוך שמירה על איזון בין סגנון מודרני למורשת היין המקומית ומגלם את הרעיון כי מורכבות ויכולת יישון יכולות לדור יחד עם כהל מתון, רעננות ושתיות מופגנת.
מחיר מומלץ לצרכן – 125 ₪"

"סמיון 2022
מינרליות ועומק
סמיון 2022 של יקב פלדשטיין מציע ביטוי מינרלי ומדוייק לזן הבורדולזי, השומר על איזון בין עומק ועדינות, ומתח בין שקט ועוצמה. הענבים מכרם אלקוש שבגליל העליון דוללו מאוחר, ועדיין נבצרו מוקדם מספיק לשמירת דיוק ארומטי וחומציות גבוהה. ביקב תסס היין בחביות בורגוניות רכות, תסיסה ארוכה ונזירית, ובהן המשיך להתיישן על מלוא משקעיו, ללא בחישה, במשך שנה תמימה.
התוצאה: יין איתן ודק מבע גם יחד, אשר בצד נימות טעמי פרי הדר דקים שזורים בניחוחות אבן, מחזר גם אחר נימות ניחוח חיזוריות, מהסוג המתקבל רק בתסיסה בעץ. שילוב מרתק בין עומק לקלילות שתיה גבוהה. היין יושן בבקבוק שנה נוספת בטרם יציאה לשוק.
מחיר מומלץ לצרכן – 125 ₪"

רשמיי האישיים:
אהבתי מאד את הסמיון, ה"לבן של בורדו". מיטב יינות הקינוח של סוטרן מבוססים עליו, אבל לאחרונה, שוב, אולי בגלל ההתחממות הגלובלית, יורד הביקוש למתוקים הכבדים וכך, גם בסוטרן, מפנים חלקות רבות של סמיון לייצור יינות יבשים מרעננים וזה גם טיבו של הסמיון של פלדשטיין. מציג מעט חיזוריות והרבה ארומות מרעננות, יכול ללוות בהנאה רבה מאכלי דגים וגם מנות בשריות שאינן עתירות שומן.

הגרנאש, אשר מכונה מידי פעם כ"פינו נואר של הדרום" בהחלט קל, פרחוני ופירותי, אבל בל נטעה, הוא אמנם דומה לפינו נואר בצבעו, וקצת מזכיר אותו בפירותיותו, אבל מכאן ועד להחליף את גדולי בורגון, עוד רחוקה הדרך. גדולי עמק הרון לא מתיימרים לעשות זאת ובוודאי לא פלדשטיין. זה גרנאש ישראלי מעולה לטעמי, וכך צריך לבחון ולהעריך אותו.

הארגמן, זן שפותח בארץ, כבר איתנו שנים רבות ופלדשטיין הוא מחלוצי הייננים הישראלים אשר מפיקים ממנו את יינותיהם. זן עתיר צבע, נוקשה, אבל נעים לחך, עוצמתי בטעמיו ולעיתים אפילו "תוקף" את החך בלהט רב. אני מאד אוהב את הסגנון הזה ופלדשטיין בהחלט מביא זאת לביטוי מלא בכוס היין.

הגילגמש מורכב משישה זנים שמשלבים כמה אזורי יין, אבל התוצאה הסופית, לטעמי, מאד נעימנה לחך, מציגה מורכבות, מנעד רחב של ניחוחות וטעמים וסיומת ארוכה מענגת. אהבתי.

ולסיום, איך לא, הסוד המיוחד של פלדשטיין, היין האדום שמתאים גם לחורף למרות שהוא נושא את השם "שמש" (על שם אלת המאור הגדול המסופוטמית) ומוגש מקורר ממש כפי שמוגשים יינות לבנים. אהבתי מאד את ניחוחותיו, מנעד יפה של פרחוניות והלימות מלאה לטעמי הפרי שבאים בעקבות הניחוחות האלה. יין כלבבי.

כל מפגש עם אבי פלדשטיין הוא חווייתי וכך גם הפעם. יין זה אנשים, יין זה אמנות, יין זה תשוקה. אבי פלדשטיין, בסגנונו האישי הייחודי, מציג בכבוד רב, את כל שלושת המאפיינים האלה.

ועוד ראוי לציון, הארוע התקיים ב"בת אביגדור" בתל אביב וכל היינות הוגשו לצד מטעמים מפרי יצירתו של השף ארז קומרובסקי, אשר הותאמו ונבחרו בכובד ראש על ידי שני המחותנים למפגש המיוחד הזה.

זהות ישראלית אמיתית. סגנון, אמרתי? לחיים!



מודעות אחרונות בנושא: