לוח מודעות◂ אירוע יין פרסם מודעה חדשה
לראשונה בישראל – יקבי יהודה והמועצה האזורית מטה יהודה, קיבלו ממשרד המשפטים אישור לרישום סימן מסחר מאשר.
המשותף לצרפתי ששותה "פוליני מונרשה", לאיטלקי שלוגם "ברולו" ולספרדי שמעיין בתווית עליה כתוב "ריוחה" ולעוד רבים ברחבי אירופה… הם מכירים את היינות שהם אוהבים, על פי שם האזור, או הכפר בו גדלים ונבצרים הענבים מהם עשוי היין. כדי לקבל אישור לקרוא ליין בשמות אלו, חייב היצרן לעמוד בקריטריונים מסויימים, די נוקשים לעיתים, ולעמוד לפיקוח הגורמים המוסמכים לכך וזה מקנה לו, כמובן, יתרונות שיווקיים משמעותיים.
בארצנו, שאינה מצטיינת במיוחד בחוק וסדר בתחום היין, כותרות כגון "ריזרב", או "ספישל ריזרב" וכד' מוצגות על פני תוויות היין ללא כל קשר לתקן רשמי, כמקובל בארצות יין מתוקנות. מקור הענבים, החביות, רמת האלכוהול, ופרטים נוספים, חשובים לצרכן, לא תמיד אמינים במאת האחוזים.
כבר שנים רבות מדברים במחוזותינו על כך שהגיע הזמן לעשות סדר בביצה המקומית. זה חשוב לתעשיית היין, זה חשוב ללקוחות, זה מעודד תיירות יין, זה מסייע כלכלית גם לתחום המלונאות וההסעדה ובוודאי לייצוא. במרבית ארצות אירופה, במיוחד בצרפת, איטליה, ספרד וגרמניה, ענף היין זוכה לאהדה ממשלתית חמה, ובעקבותיה גם תמיכה במשאבים, ובמיוחד ברגולציה שמאפשרת, כמובן מאליו, הקמת יקבים בלב הכרמים ולא באזורי תעשייה, בין מוסכים ומסגריות, כידוע לכל חובב יין מתחיל בארצנו.
מאחר והאהדה והתמיכה מלמעלה הם לא משהו, קמו פה ושם התחלות מקומיות פרטיות, כמו ה"קוורטט" של קסטל, צרעה, פלם וספרה, ועכשיו כל חבל יהודה. בחבל זה, על פי נתוני המועצה האזורית מטה יהודה, פועלים שלושים ושמונה יקבים. המועצה תומכת במלוא כוחה, מוציאה לאור פרסומי מידע, מפה מפורטת אשר מציגה את דרכי היין של האזור, יקבים, מסעדות, אפשרויות לינה, אתרים ושמורות טבע ומעל לכל, פסטיבל יין שנתי בו מציגים כל יקבי מטה יהודה את יינותיהם ובנוסף לכך, ארועים מקומיים רבים בשלושת השבועות לאחר המפגש הראשי שיתקיים ב 5 לדצמבר.
במפגש מקדים, לקראת הפסטיבל, אשר התקיים לפני מספר ימים ב"דרך היין", הציגו היקבים את היינות שבכוונתם להציג בפסטיבל. באותו מפגש, התוודענו לראשונה לכך שמהחל מבציר 2019, יינות יקבי יהודה שישאו את החותמת אשר מופיעה בצילום, יהיו כאלה אשר מכילים לפחות 85% ענבים שגדלו באזור היין האיכותי ועמדו בקריטריונים של ועדה מקצועית.
את האלמנטים המשפטיים המחייבים של התהליך ואת בניית התקנון, ליווה וימשיך ללוות מיודענו עו"ד עידן בר אולפן, אשר מעבר להיותו עורך דין וותיק ומנוסה, הוא גם חובב יין מובהק ובעל ידע רב בתחום. עידן הציג בפנינו את הנושא ואת הדרך עד לקבלת האישור:
"במרץ 2017 נפגשו חברי מועדון "יקבי יהודה" והסכימו על הגשת בקשות רשמיות למשרד המשפטים להכרה כאזור יין. בשלב ראשון פנתה המועצה למומחים שונים במטרה לקבל סקירות מקצועיות אודות אזור יהודה, בדגש על נושאי גידול הענבים, ההיסטוריה והגיאוגרפיה. בעקבות סקירות מקצועיות אלו הוחלט להגדיר את גבולות אזור היין באופן מצומצם ומדויק ככל הניתן, ולחלק את שטחו לשני אזורי משנה, אשר יבטאו את השונות הפנימית הקיימת בתוך האזור, על אף מרכיביו ההומוגניים הכלליים.
בראשית שנת 2018, על סמך חוות דעת המומחים, הוגשו למשרד המשפטים הבקשות הרשמיות לרישום סימן מסחר מאשר – Certification Mark, בהתאם למודל של "העולם החדש" של היין, וכן בקשה לכינוי מקור – Appellation of Origin, בהתאם למודל "העולם הישן", והכל בהתייחס ליינות המיוצרים מענבים הגדלים באזור המוגדר. שתי הבקשות מתייחסות לאזור היין "יהודה" ולאזורי המשנה: "הרי יהודה" (שטח ההר הגבוה, ללא מדבר יהודה) ו"מורדות יהודה" (השטח שממערב להרי יהודה, בין קווי גובה 300-400 לשפלת החוף התיכונה).
בחודש אפריל 2019 נרשם לראשונה בארצנו סימן מסחר מאשר לאזור יין בארץ, הוא סמל מועדון היין של "יקבי יהודה" ובכך הפכו "יקבי יהודה" והמועצה האזורית מטה יהודה לחלוצים במדינת ישראל.
מבציר 2019 והלאה צפוי קהל צרכני היין בישראל ובעולם לפגוש בסימן מזהה ייחודי זה על תוויות בקבוקי היין של יקבי האזור, סימן המעיד ומבטיח כי היין יוצר מענבים משובחים אשר גדלו בתחומי אזור היין האיכותי של "יהודה", או באחד מאזורי המשנה שלו "הרי יהודה" או "מורדות יהודה".
סימן המסחר המאשר יוכל להופיע על כל תווית של יין שלפחות 85% מהענבים שבו גדלו בגבולות האזור שסומן במפה שהוגשה כחלק מן הבקשה שאושרה. היקבים המעוניינים בכך, ושעומדים בקריטריונים שהוגדרו בבקשה למשרד המשפטים אשר נבנו על סמך המקובל בעולם, יוכלו לפנות לוועדה ייעודית שהרכבה הוגדר בתקנון, ובמידה ויעמדו בתנאים, ישולב הסימן המאשר על גבי הבקבוקים."
ראש המועצה האזורית, אשר השתתף במפגש, הביע את קורת רוחו והסביר כי "לאורך ההיסטוריה היו הכרמים והיקבים בשטחי המועצה אזורית מטה יהודה חלק בלתי נפרד מהנוף, אזורי גידול הגפנים שבה הם מהאיכותיים במדינת ישראל ורישומם נשאר חקוק על כל צעד ושעל. כיום ניתן לומר כי נעשה צעד גדול מאוד לבסס את ההכרה באיכויות אלה באופן רשמי. כבר למעלה מ-25 שנה שהמועצה האזורית מטה יהודה, החולשת על רוב אזורי הגידול של יהודה, משתפת פעולה עם יקבי האזור לקידום תעשיית היין והתיירות האזורית. במסגרת שיתוף פעולה זה הוקם מועדון היין האזורי "יקבי יהודה", במסגרתו מתקיים מעל 20 שנה פסטיבל יין אזורי – הראשון בישראל – וכן פותחה דרך יין העוברת בין היקבים והכרמים במרחב. כחלק משיתוף הפעולה ולשם פיתוח האזור מבחינה תיירותית, הוחלט לקדם גם את ההכרה החוקית באזור יהודה, כאזור יין רשמי ראשון בישראל".
לא נותר לנו אלא לברך על המיזם ולאחל הצלחה מירבית ביישומו, לטובת האזור ולטובת כולנו. לחיים!