קטלוניה

מאת יוסי בוזנח | 23/10/2009

הרשימה מטה – חומר כללי על אזור היין קטלוניה – לקוחה מתוך תיק העיתונות שחילקה החברה הסקוטית בטעימת יינות ספרד שנערכה בהנחיית יוסי בוזנח לרגל הגעתם של צמד יקבים חדשים מפנדס ופריורט (ראו בהמשך).

ההיסטוריה של מחוז קטלוניה
הראשונים לנטוע כרמים בקטלוניה היו היוונים אשר הגיעו למפרץ קטלוניה והתיישבו בו אך מעולם לא העמיקו לחדור אל לב המדינה. הפניקים לאחר מכן ישבו את מרבית קטלוניה והשתמשו בה כבסיס יציאה לתקיפת האימפריה הרומית. הפניקים העמיקו את נטיעת הכרמים באזור והשתמשו בנמלי קטלוניה לצורך סחר. השתלטות הרומאים על קטלוניה בשנת 218 הביאה לפריחה הגדולה של העת העתיקה. הם בחרו בטארגונה כבירת האזור ופתחו מאד את הדרכים לפנים המדינה ובתוך כך את תעשיית היין במחוז.

בימי הביניים היתה קטלוניה מעצמה אשר כיבושיה הגיעו לאתונה, סרדיניה, סיציליה, נאפולי וכל דרום צרפת. עד היום ניתן לראות את השפעת הקטלאנים על אזורים אלה. כוחה של קטלוניה נחלש עם עליית ממלכת קסטיליה ובמשך מאות שנים נלחמו אלה באלה כאשר השיא הגיע במלחמת האזרחים הספרדית. כיום קטלוניה הוא חבל בעל שלטון אוטונומי בתוך ספרד ומוגדר כאומה עצמאית.

קרקע ומזג אויר
מגוון הקרקעות בקטלוניה רחב, באמפורדה ובפריורט – צפחה. טראגונה וקונקה דה ברברה – סלע גירי קשה. בפנדס, טרה אלטה וקוסטרס – חול, חצץ ושפך נהר.
התכסית מאד מגוונת, בצפון מערב הרי הפירנאים המגיעים לגובה של 3000 מטר, במזרח, הים התיכון. בזכות שילוב זה מכונה המחוז "MAR I MUNTANYA". מזג האוויר ברובו ים תיכוני, חם ומעט גשם. בחלקו המערבי והצפוני מושפע מרכס הפירנאים, גשום יותר וקר בהרבה במהלך החורף. באזורים כגון פריורט, קוסטרס וטרה- אלטה נפוץ מאד קיפאון בכרמים. ככלל, מזג האוויר הים תיכוני נוח מאד לגידול כרמים ותקופת הבשלת הענבים ארוכה ואחידה.

אזורי היין של קטלוניה
לקטלוניה שלושה עשר אזורי יין נפרדים, סך שטח הכרמים בה עומד על כ 101,000 הקטר ומיוצרים בה מידי שנה מעל 320 מיליון בקבוקי יין, יותר מחצי מהם קאווה.
בזכות אקלימה הים תיכוני והתכסית המגוונת הפכה קטלוניה לאחד ממחוזות היין החשובים של ספרד ורוב ייצור היין במחוז מיועד ליצוא.

**** 

פנדס
אזור היין של פנדס משתרע כמעט מהפרברים המערביים של ברצלונה, נפרש לכוון דרום מערב, נושק לים התיכון מצידו האחד ולרכס המונסרט מעברו השני. זהו אחד הפופולאריים והדינאמיים באזורי היין של ספרד. יחודו של פנדס במגוון הזנים וסגנונות הייצור שהוא מכיל, מותרים בו לייצור לא פחות מ- 25 זנים ומגוון היין המיוצר נע מיינות הקאווה (תת איזור המוגדר בנפרד בתוך פנדס) ועד יינות מחוזקים. חשוב לציין כי אזור פנדס הוא מהבודדים באזורי היין של ספרד בהם נטוע רוב של זנים לבנים. סך הייצור השנתי הממוצע עומד על כ 60 מיליון בקבוקים בשנה.

גיאוגרפיה ואקלים: ים תיכוני, האיזור מושפע הן מקרבתו לרכס המונסרט והן מהיותו ים תיכוני לחלוטין, חם מאד בקיץ וגשום בחורף, האזור נהנה מכמות משקעים שנתית של יותר מ 700 מ"מ גשם בשנה.
הקרקע אחידה יחסית ומורכבת ממסלע גיר קשה בשילוב קרקע חולית עמוקה בחלקו המזרחי. האזור מחולק לשלושה אזורי משנה, פנדס סופריור, פנדס מדיו ובאחו פנדס.

זני ענבים: שטח הכרמים הכולל של פנדס הוא 27,800 הקטר, כ 80% ממנו נטוע בזנים לבנים. זהו האזור המגוון ביותר בספרד מבחינת מגוון זני הענבים המותרים בו לשימוש ומורכב מפסיפס עשיר של זנים ספרדיים וצרפתיים.
לבנים – מקבאו, גרנש לבן, מלווזיה, פרליאדה, פיקאפול, צ'רל-לו, גוורצטרמינר, ריזלינג, סוביניון בלאן, ויונייה ומולר טורגאו. אדומים – גרנש אדום, קריניאן, טמפרניו, מונסטרל, סומול, טרפט, פינו נואר, סירה, מרלו, קברנה סוביניון, קברנה פרנק, פטיט ורדו, מרסלאן, קלאדוק.

**** 

קאווה
שמה הכולל של קבוצת היינות המבעבעים בספרד, מקורה בחבל קטלוניה באותו תחום גיאוגרפי בו שוכן פנדס, בשנת 2006 בעדכון הגדרות אזורי היין של ספרד הוכנסו כל יצרני היינות המבעבעים משאר אזורי היין לתוך אותה קטגוריה. כיום קאווה הינו אזור היין היחיד בספרד בו אין קורלציה חד ערכית בין סיווג היין לאזור גיאוגרפי אחד.
מקור הקאווה במחוז קטלוניה, מן הישוב סאן סדורני ד'אנויה. ושמה נובע ממרתפי הענק בו נשמרו היינות לראשונה. כיום מיוצרת קאווה גם באזור סארגוסה, ריוחה, בדחוז וולנסיה.
סך כל הייצור השנתי של קאווה עומד על כ 220 מיליון בקבוקים בשנה ומעל 90% מיצור בתחומי קטלוניה.

גיאוגרפיה ואקלים: עקב שינויי ההגדרה אין תכונות איזור מובהקות ליינות הקאווה, כאשר מדובר בקטלוניה הרי שרובו המוחלט של היין מיוצר בפנדס, בעיקר בשני האזורים החמים יותר, פנדס מדיו ובאחו פנדס. בשאר המחוזות אין הגדרה מדוייקת והחוק הכיר בכל אזור שכבר קיים היה בזמן עדכון ההגדרה.

זני ענבים: שטח הכרמים הכולל בכל אזורי היין של ספרד לייצור קאווה עומד על 33000 הקטר ומספר יצרני הקאווה חצה השנה את ה- 300. זני הענבים המקוריים לייצור קאווה היו שלושה זנים לבנים מקומיים, מקבאו, פרליאדה וצ'רלו, עם התפתחות האזורים הותרו לשימוש גם זנים קלאסיים של אזור שמפיין, שרדונה ופינו נואר, ושני זנים אדומים ילידי המקום, טרפט ומונסטרל.

   ****

פריורט
האקזוטי באזורי היין של ספרד, הפך לחביב תקשורת היין העולמית. פריורט או פריורטו בקטלונית הוא אזור יין בדרום מחוז קטלוניה, מעט ממערב לטארגונה. למרות היותו דרומי נהנה האזור ממזג האוויר הקר ביותר בקטלוניה וזאת בזכות גובהו ורכס ההרים המקיף אותו ממערב. יינות פריורט האדומים הם כוכבי עולם היין הספרדי, סגנונם בולט ועוצמתי, תוך שילוב עם רומנטיקת גפנים בנות מאה ויותר הפכו יינות אלו לנחשקים והיקרים ביינות ספרד.
פריורט הוא אזור היין היחיד פרט לריוחה שמסווג בסיווג היין העילי DoCa

גיאוגרפיה ואקלים: דרום מחוז קטלוניה, ממערב לעיר טארגונה, האזור קטן יחסית ונמתח בין פלסט בדרום לסקאלה דיי בצפון, מרכזו של אזור היין עובר בין שני ישובים קטנים, גראטיופס ופוררה, שם החלו בשנת 1989 רנה ברבייר אלוורו פלסיוס וחבריהם לרקוח את יינות הדגל של התעשייה הספרדית.

זני ענבים: שטח הכרמים הכולל של האזור עומד על 1650 הקטר, מעל 90% נטוע בזנים אדומים. לבנים: שנין בלאן, מקבאו, גרנש לבן, פדרו חמינז. אדומים: קרינאן, גרנש, קברנה סוביניון, מרלו, סירה.

****

אודות היקבים החדשים שהחברה הסקוטית מייבאת:

פארז באלטה, פנדס | Pares Balta, Penedes
פארז באלטה הוקם בשנת 1790 ונשאר בבעלות משפחתית עד עצם היום הזה. מתחילת דרכו, היקב מגדל את הכרמים שבבעלותו באמצעים אורגניים, ומאז 2004 הוא אף מוכר ומתועד כיקב אורגני. היקב מנוהל על-ידי 2 האחים, ג'ון וג'וזף קוזין ( בני 33 ו- 36) הנשואים לשתי היינניות של היקב, מריה אלנה ומרתה, כך שהכול נשאר במשפחה.
יינות היקב מתחלקים ל-2 קבוצות עיקריות: הראשונה, הקלאסית, בהיקפי ייצור גדולים, תוך ניסיון לשמר ולשפר את איכות היין, והשנייה, קבוצת יינות אולטרה פרימיום, מכרם יחידני, ובכמות מוגבלת מאוד. היינות בעלי מורכבות וטעמים מרוכזים, אך בה בעת שומרים על אלגנטיות ואיזון.

גראטה וינום, פריורט | GrataVinum, Priorat
היקב הוקם בשנת 2001, ע"י משפחת קוזין, בעלת מסורת ארוכה של מסירות ואהבה ליינות יוצאי דופן באיכותם מאזור הפנדס. תשוקה מיוחדת הייתה להם לאזור הפריורט, ואכן בו הם בחרו לעצמם את הנכס הראשון, באזור הגבוה ביותר בפריורט.
כיום בבעלותם 17 הקטר, רובם קרובים לגבעות גרטה. יינות גראטה וינום משקפים את פילוסופית הייננות של היקב, המשלבת בין פירותיות רעננה, מורכבות נפלאה, מניפת טעמים רחבה המלווה במינראליות האופיינית לטרואר, תוך כדי הקפדה על אלגנטיות ואיזון.